انواع تابلو برق
انواع تابلو برق و ویژگی های آن
انواع تابلو برق : در ابتدا تعریفی برای تابلو برق داشته باشیم ،تابلو برق فضاهایی هستند که در جهت نصب تجهیزات برقی از آن استفاده می کنند. این تابلوها به صورت محفظه بسته ساخته می شود.
دلیل این نوع ساخت آن است که تمام تجهیزات برق دار در دسترس می باشد. همچنین مشکلات و خطراتی که در نصب تجهیزات و وجود عوامل محیطی وجود دارد از دلایل دیگر نوع ساخت این تابلوها است.
تجهیزات الکتریکی، اتوماسیون یا برق صنعتی در تابلو برق های مختلف نصب می شود. از وظایف این تابلوها می توان به توزیع برق بین تجهیزات مختلف، اصلاح کردن ضریب توان و کنترل دستی و اتوماتیک برق های صنعتی و… اشاره کرد.
انواع تابلو برق به لحاظ های مختلفی قابل تقسیم بندی است.
برای مثال از لحاظ شکل ظاهری و ساختمان تابلوها، از نظر نوع عملکرد و همچنین به لحاظ ایستایی این نوع تابلوها قابل تقسیم بندی هستند.
در یک تقسیم بندی کلی تابلو برق را می توان به دو دسته تابلو برق سنتی و تابلو برق صنعتی گروه بندی کرد.
تابلو برق سنتی
تابلوهای سنتی دارای جعبه یا محفظه ای فلزی و یا پلاستیکی است. تفاوت اساسی این نوع تابلو برق ها با نوع صنعتی و جدید آن در ابعاد و سایز و همچنین تجهیزاتی که برای ساخت آن استفاده می شود، می باشد.
این نوع از انواع تابلو برق ها دارای وزن و ابعاد زیاد است و این موضوع یکی از معایب مهم در استفاده از آن می باشد.
اما باید گفت که قیمت آن مناسب و ارزان است. همچنین سرعت مونتاژ قطعات مختلف در این تابلو برق بالا است. حداکثر ولتاژ آن 24 کیلو وات می باشد و دارای فشار متوسط می باشد.
تابلو برق سنتی از نظر جنس مواد مورد استفاده در ساخت به محیط مورد استفاده آن و هزینه ای که قرار است برای آن صرف شود، بستگی دارد.
در بیشتر موارد برای صرفه جویی در هزینه از آهن و قلع و یا آهن گالوانیزه استفاده می کنند. در برخی از موارد مانند کارخانه های غذایی برای این که تابلو دچار زنگ زدگی نشود از استیل برای ساخت آن استفاده می کنند.
ویژگی های تابلو برق سنتی
ولتاژ عبوری از قطعات مختلف تابلو برق سنتی به دو دسته MV و LV تقسیم می شود. این میزان ولتاژ از کمتر از 1000 ولت و بین 1000 تا 36000 ولت می باشد.
در رابطه با قطعات الکتریکی و مکانیکی این نوع از تابلو برق باید گفت که دمای فعالیت آن در یک دمای مشخص است و در صورت زیاد شدن دما قطعات آن آسیب دیده و خراب می شوند.
اگر بخواهید این قطعات خراب در انواع تابلو برق سنتی را تعویض کنید از کیفیت و کارایی تابلو کاسته می شود.
بهتر است با استفاده فن و فیلتر و یا کولرهای مخصوص این کار دمای محیط داخل تابلو برق پایین آورد و هوا را تعویض کرد تا از حرارت قطعه ها کاسته شود. بنابراین یکی از سیستم های مهم در تابلو سنتی سیستم خنک کننده آن است.
قطعات کاربردی تابلو برق سنتی
کاربردی ترین قطعات مورد استفاده در این نوع از انواع تابلو برق ها ، ریل ها و داکت ها هستند. ریل ها مانند اسکلت اصلی ساختمان هستند که روی آن پی ال سی، ترمینال ها و دژنکتور قرار می گیرد.
در ابتدای کار نیز تابلو را داکت کشی می کنند. مهمترین قطعه در تابلو برق سنتی، کنتاکتور می باشد که از آن برای خاموش کردن اصلی مدار استفاده می کنند.
فیوز های تک پل و دو پل روی این قطعه نصب می شوند. قطعه دیگر مدار قطع قوس الکتریکی است که کاربرد آن جلوگیری از آتش سوزی هنگام تخلیه جریان ناگهانی است.
تابلو برق صنعتی
این نوع از انواع تابلو برق ها در ایستگاه های توزیع، ساختمان های تجاری و سازمانی، ایستگاه های برق و مبدل، کارخانه های صنعتی و پالایشگاه ها، کارخانه های کاغذ، ذوب فلزات و… مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع هر مکانی که از انرژی الکتریکی استفاده می شود این دستگاه نیز به کار برده می شود.
همانطور که گفته شد تفاوت اساسی تابلو برق سنتی و صنعتی در تعداد تجهیزات و نوع تجهیزات است.
در واقع تجهیزات به کار برده شده در تابلو برق صنعتی پیشرفته تر هستند.
قطعات تابلو برق صنعتی
فیوزها یکی از مهمترین قطعات این نوع تابلو می باشد. وظیفه این قطعه حفاظت از مدارها در مقابل اتصالات کوتاه و همچنین اضافه بار می باشد.
یک قطعه ای که از فیوز حساسیت بالاتری دارد و اطمینان استفاده از آن نسبت به فیوز بیشتر است کلید مینیاتوری می باشد. در هنگامی که شرایط غیر طبیعی در شبکه به وجود بیاید مانند عبور جریان غیر مجاز، به صورت خودکار جریان الکتریکی را قطع می کند.
در انواع تابلو برق صنعتی، بی متال نقش حفاظت از موتور سه فاز را در برابر اضافه بار در ولتاژ پایین دارد.
یکی دیگر از قطعات در تابلو برق صنعتی، کلید کامپکت است. نقش اساسی این قطعه مراقبت از دستگاه در مقابل اضافه بار و خطاهای الکتریکی است و فرق آن با کلید مینیاتوری تفاوت در ولتاژ و فرکانس می باشد.
چراغ سیگنال و چراغ هشدار نیز یکی از قطعات تابلو صنعتی است. این چراغ ها وضعیت خاموشی و روشن بودن سایر قطعات را نمایش می دهد. اگر مشکلی در قطعات به وجود آید این چراغ ها اعلام خطر می کنند.
در رابطه با همه تابلو برق ها باید به اصول کلی و استانداردهای مربوط به آن ها مانند درجه حفاظتی IP، مقابله با عوامل جوی و… دقت کرد
امیدواریم مقاله معرفی انواع تابلو برق مقاله ای مفید و کاربردی بوده باشد برایتان.در صورت داشتن هرگونه سوال کامنت بگذارید تا کار شناسان نیرو ترنس پاسخگوی شما باشند.