تابلو برق چیست
تابلو برق چیست : گاهی در صنعت برق با وسیله ای به نام تابلو برق برخورد می کنیم و این در حالی است که اطلاعاتی در این رابطه نداریم.
در این مطلب سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم و شما را با این موضوع آشنا کنیم.
در پاسخ به این سوال باید گفت که، فضای در نظر گرفته شده برای نصب تجهیزات برقی را تابلو برق می نامند.
معمولا تابلو های برق را به صورت یک محفظه بسته طراحی می کنند تا از ایجاد مشکلاتی مانند نصب تجهیزات و خطرات آن، اتصال کوتاه که در تجهیزات برقی اتفاق می افتد و دسترسی به تمام بخش های برقدار از طرف اپراتور جلوگیری کنند.
تابلو برق وسیله ای است که از وارد شدن شوک الکتریکی به اپراتور تجهیزات جلوگیری می کند و از تجهیزات در برابر عوامل موجود در محیط محافظت می کند.
برای این که بتوانیم یک تابلو برق را طراحی کنیم بهتر است به مواردی مانند شرایط محیطی، شرایط حفاظتی و شرایط لازم برای نصب توجه کنیم تا بتوانیم از ایجاد برخی مشکلات در این رابطه جلوگیری کنیم. برای نصب تابلو برق ها باید استاندارد های لازم در این مورد را رعایت کرد.
برای مثال در رابطه با درجه حفاظت آن باید از استاندارد آی ئی سی 60529 استفاده کرد و باید درجه حفاظت با این استاندارد تطبیق داشته باشد.
کاربرد تابلو برق
اولین مورد در رابطه با کاربرد تابلو برق این است که کاربرد این تابلو ها در کنترل موتور های سه فاز می توانند مفید واقع شوند. در برخی از کارگاه ها برای اصلاح ضریب توان می توان از تابلو برق های خازنی استفاده کرد. در بسیاری از واحد های مسکونی برای توزیع جریان برق از تابلو های توزیعی استفاده می کنند.
از دیگر کاربرد های این نوع تابلو ها می توان به توزیع جریان برق در واحد های صنعتی نیز اشاره کرد.
در ادامه می توان به نوعی از این تابلو ها اشاره کرد که برای کنترل خودکار فرآیند های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. در مواردی که می خواهیم جریان برق را به طور مساوی بین تجهیزات تقسیم کنیم می توانیم از این تابلو ها استفاده کنیم و دلیل این تقسیم مساوی را می توان وجود فیوز ها و قطع کننده ها در این تابلو ها دانست که از نشتی جریان جلوگیری می کنند.
در مورد آخری که می توان در رابطه با سوال تابلو برق چیست و کاربرد ان به آن اشاره کرد تولید انرژی الکتریکی توسط تابلو برق ها است. در واقع تابلو برق به عنوان یک مرکز تولید نیرو عمل می کند.
تابلو برق چیست و انواع آن
انواع مختلفی که در رابطه با این تابلو ها وجود دارد گاهی ممکن است شما را دچار سردرگمی کند پس بهتر است هر کدام را به طور کامل بشناسید تا بهترین نوع آن را متناسب با نیاز خود تهیه کنید.
تابلو های برق از لحاظ ساختار به دو دسته ی Metal Clad و Compartment Type تقسیم می شوند.
نوع اول این تابلو ها از چهار بخش محفظه باسبار، محفظه سر کابل، محفظه کنترل و محفظه کلید تشکیل می شوند که در آن محفظه های مختلف به صورت مجزا از هم دیگر هستند و در واقع از هم جدا می شوند. نوع دوم، تابلو هایی هستند که محفظه آن ها از هم دیگر جدا نیستند.
تقسیم بندی تابلو برق بر اساس سطح ولتاژ
در این دسته بندی می توان به تابلو های فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی اشاره کرد.
ولتاژ نامی که برای تابلو های فشار ضعیف در نظر گرفته می شود معمولا 690v است. در این تابلو ها از چند وسیله مانند کلید قطع یا وصل فشار ضعیف، اندازه گیری، حفاظتی، نشانگر، تنظیم کننده و … استفاده می کنند. این نوع تابلو ها خود به دو دسته ی تابلو ایستاده ثابت و تابلو ایستاده کشویی تقسیم می شوند.
مورد دیگر در رابطه با تابلو برق چیست و انواع آن تابلو های فشار متوسط هستند که ولتاژ نامی آن ها چیزی بین 1000v تا 36000v می باشد. این نوع تابلو ها از قسمت هایی مانند بدنه، کنتاکتور، کلید، رله، ترانسفورماتور، باسبار، لوازم اندازه گیری و … تشکیل شده اند.
برای تابلو های فشار متوسط می توان دو نوع تابلو فشار متوسط ثابت و فشار متوسط کشویی را در نظر گرفت.
مکان مناسب نصب تابلو برق
تابلو های برق با توجه به این که در چه مکانی نصب می شوند به دو دسته ی داخلی یا فضای باز تقسیم می شوند .
تابلو های منسوب به داخلی در فضا های بسته مثل داخل سالن ها یا سوله های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند.
تابلو های فضای باز هم مطابق با نامی که دارند برای فضا های باز مناسب هستند.
در دسته بندی دیگری که برای انواع تابلو برق ها در نظر می گیرند می توان به بررسی حالت ایستایی آن پرداخت.
این تابلو ها از نظر حالت ایستایی به دو دسته ایستاده و دیواری تقسیم می شوند.
نوع ایستاده این نوع تابلو ها نیازی به تکیه گاه ندارند و خود به حالت ایستا هستند.
نوع دیواری آن بر روی دیوار نصب می شوند که شامل دو گروه توکار و روکار هستند.
از مدل روکار برای نصب بر روی دیوار ها و از مدل توکار برای داخل دیوار ها استفاده می کنند.
امیدواریم مقاله تابلو برق چیست مقاله ای مفید و کاربردی بوده باشد برایتان.در صورت داشتن هرگونه سوال کامنت بگذارید تا کار شناسان نیرو ترنس پاسخگوی شما باشند. با تشکر