تفاوت بریکر و دژنکتور

بسیاری از افراد تفاوت بریکر و دژنکتور را متوجه نمی‌شوند چرا که اطلاعات کافی راجع به آن‌ها ندارند. در ابتدا باید راجه به هر کدام از آن‌ها شناخت کافی وجود داشته باشد تا تفاوت این دو ملکه ذهنتان شود. پس با همراه باشید که یک بار برای همیشه تفاوت آن‌ها را در این مطلب بررسی کنیم. در بسیاری از مواقع کلمه‌های دژنکتور، بریکر و حتی سکسیونر به گوش شما خورده است اما ممکن است که هر کدام از آن‌ها را به خوبی درک نکرده باشید. در ادامه برای دریافت اطلاعات بیشتر ما را همراهی کنید تا آن‌ها را بررسی کنیم.

دژنکتور چیست

کلیدهای قدرت در مدل‌های مختلفی تولید می‌شوند که یکی از آن‌ها دژنکتور است. در حقیقت دژنکتور یک مدل کلید قدرت است که زیر بار قابلیت قطع را دارد. در صورتی که این کلید به مصرف کننده وصل باشد جریان الکتریکی از آن عبور کرده و با توجه به مکانیزم طراحی شده در صورتی که مصرف کننده نیز روشن باشد، می‌تواند منجر به قطع شدن مدار شود. دژنکتور یک لغت فرانسوی است که عموم مردم فکر می‌کنند انگلیسی است و به صورت Disjoncteur نوشته می‌شود. توجه کنید که این کلید مدار را به صورت دستی قطع می‌کند و علاوه بر آن در هنگام اتصال کوتاه برای حفاظت از مدار همچون یک کلید مینیاتوری mcb عمل کرده و مدار را قطع می‌کند.

دژنکتور چیست

عملکرد دژنکتور

برای این که دژنکتور قطع و وصل شود روی آن‌ها فنرهای جاداگانه‌ای نصب شده استکه هر کدام از آن‌ها نیز به یک شفت محرک وصل شده‌اند. فنر وصلی که در دژنکتور است معمولا مکانیزم شارژی به صورت موتوری و دستی دارد که فنر قطع از طریق انرژی آزاد شده فنر به شارژر وصل می‌شود. آزادسازی فنرها توسط تحریک ضامن از طریق بوبین‌های قطع و وصل انجام می‌شود. در واقع هر دژنکتور برای عمل قطع و وصل شدن دارای بوبین است. حفاظت در تابلو برق‌ها به صورت فرمان‌های ارسالی از رله به کلید است که این فرمان‌ها منجر به قطع و وصلی بوبین و عملکرد دژنکتور می‌شود.

انواع دژنکتور

در ادامه به معرفی سه مدل از انواع دژنکتور می‌پردازیم:

۱. دژنکتور روغنی (OCBS)
مکانیزم قطع و وصل این دژنکتور داخل محفظه‌ای فولادی که حاوی روغن است، قرار داده شده و مجهز به فنری قوی است که عمل قطع و وصل آن را انجام می‌دهد. استفاده از این دژنکتور بسیار کم است و مدل‌های دیگر جایگزین مناسبی برای آن هستند.

2. دژنکتور با گاز عایقی SF6
این دژنکتور کاملا با گاز SF6 پر شده و بسیار کم سر و صدا و کوچک‌تر است. در مکان‌هایی که صدای قطع و وصل و کمبود فضا مهم است از آن استفاده می‌شود.

3. دژنکتور با خلاء
در هنگام قطع یا وصل شدن این کلید نه گاز و نه روغنی دیده می‌شود و مکانیزم عملکرد آن خلاء است. لازم به اشاره است بیشتر در مکان‌های عمومی مثل مترو کاربرد دارد.

بریکر چیست

بریکر چیست

بریکر به اصطلاح یک قطع کننده یا مدارشکن است و همچون دژنکتور زیر بار قابلیت قطع شدن دارد. پس توجه کنید که این دو کلید قابلیت قطع شدن زیر بار را دارند. اما در صورتی که به صورت عمومی یا همان اصطلاح بازاری بخواهیم آن‌ها را بررسی کنیم باید گفت در برق فشار قوی و فشار متوسط کلیدهایی که قابلیت قطع زیر بار را دارند دژنکتور نام دارند و کلیدهایی همچون اتومات و مینیاتوری و… که در تابلو برق صنعتی کاربرد دارد، بریکر گفته می‌شود.

مقایسه دژنکتور و بریکر

اغلب زمانی که در مورد دژنکتور صحبت می‌کنند واژه بریکر هم به میان می‌آید که نسبت دادن آن از احتمالا از جنبه عملکرد یعنی قابل قطع بودن زیر بار در رابطه با دژنکتور صحیح است. اما در حقیقت بریکرها را به عنوان قطع کننده در رنج‌های کمتر و فشار ضعیف استفاده می‌کنند. همچون کلیدهای اتوماتیکی که در تابلو برق‌ها استفاده می‌شوند یا کلیدهای مینیاتوری که بعد از شبکه توزیع خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما در مقابل دژنکتورها قطع کننده‌هایی از رنج‌های فشار متوسط یا فشار قوی هستند. بنابراین از نظر علمی اگر واژه بریکر به جای دؤنکتور استفاده شود، کاملا غلط است چرا که این دو با هم متفاوت هستند.

سخن نهایی

سعی کردیم که تفاوت بریکر و دژنکتور را به صورت دقیق و مفید بررسی کنیم. امیدوارم که از خواندن این مطلب لذت کافی را برده باشید و در صورت مفید بودن آن را برای دوستانتان ارسال کنید. نیروترانس با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست.

نوشته شده در تاریخ 1401/10/26

‫5/5 ‫(1 نظر)
تفاوت بریکر و دژنکتور
فهرست مطالب
Scroll To Top