رله دیستانس چیست؟
رله دیستانس وسیله ای اساسی است که در صورت بروز خطا، مدار شکن را خاموش میکند. در مدارهای سیستمهای قدرت کم، خود رله میتواند مدار را بدون قطع کننده مدار قطع کند. رله همراه با قطع کننده مدار برای حفاظت از سیستمهای انتقال و توزیع استفاده میشود. رلهها بر اساس اصل عملکرد در بزرگ دسته بندی میشوند. رلههای اضافه جریان، رله دیفرانسیل، رله فرکانس و غیره داریم که مقدار کارکرد آنها جریان، اختلاف جریان و فرکانس است. بر اساس کمیت عملیاتی، مقدار برداشت محاسبه میشود. در رله دیستانس، مقدار عملیات امپدانس است.
بر اساس امپدانس خط انتقال، رله عمل میکند. امپدانس خط انتقال بر اساس محل خطا، ولتاژ در زمان خطا و جریان خطا محاسبه میشود. علاوه بر این، رلهها بر اساس دیستانس حفاظتی یا بر اساس دهانه خط انتقال به عنوان رله mho، رله راکتانس و غیره طبقه بندی میشوند. این رلهها تا حد زیادی مورد استفاده قرار میگیرند و دارای مزایای متعدد و قابل اطمینانترین برای تمام موارد خطا هستند. رله دیستانس یک عنصر حفاظت از دیستانس است که برایاندازه گیری نقطه معیوب طراحی شده است. عملکرد این رله به مقدار امپدانس بستگی دارد. هنگامیکه امپدانس نقطه معیوب کمتر از امپدانس رله باشد، مدار شکن را خاموش میکند و کنتاکتها را میبندد . ولتاژ و جریان عبوری از PT و CT به طور مداوم توسط رله کنترل میشود و تنها زمانی شروع به کار میکند که نسبت ولتاژ و جریان (مقدار امپدانس) کمتر از مقدار امپدانس از پیش تعیین شده رله باشد.
پیشنهاد مطالعه👈🏻 ترانس جریان ct
عملکرد رله دیستانس
عملکرد رله دیستانس رله دیستانس بسته به فاصله خطا در خط انتقال دارد. عملکرد آن به امپدانس بین نقطه عیب و نقطه ای که رله در آن نصب شده است بستگی دارد. امپدانس بین نقطه عیب و محل رله بر اساس ولتاژ و جریانهای خط انتقال در طول حالت خطا محاسبه میشود. امپدانس در آن نقطه خاص به مقدار کارکرد رله تبدیل میشود. شکل زیر ساختار اصل کار رله دیستانس را نشان میدهد. همانطور که نشان داده شده است، با منبع انرژی الکتریکی یعنی دینام شروع میشود. سپس برای اندازه گیری جریان، ازترانسفورماتور جریان به صورت سری با خط استفاده میشود. به طور مشابه، یکترانسفورماتور پتانسیل به موازات خط انتقال، برای اندازه گیری ولتاژ پله پایین استفاده میشود.
این دو پارامتر برای ارزیابی امپدانس خط انتقال به رله داده میشود. رله مطابق شکل به قطع کننده مدار متصل میشود. هر زمان که رله کار میکند، سیگنال قطع را به قطع کننده مدار میفرستد که بلافاصله خط معیوب را از دینام میشکند یا جدا میکند. همانطور که در نمودار نشان داده شده است، Zf امپدانس خطا است. فرض بر این است که خطا در انتهای خط انتقال رخ داده است.
برای ارزیابی امپدانس، ولتاژ از ترانسفورماتور پتانسیل و جریان ازترانسفورماتور جریان محاسبه میشود. اکنون برای عملکرد رله، دو گشتاور مهم نقش حیاتی دارند. یکی در حال منحرف کردن گشتاور و دیگری بازیابی گشتاور است. این دو گشتاور بیشترین اهمیت را برای عملکرد رله دارند. در رله دیستانس، گشتاور انحرافی توسط جریان ثانویه ترانسفورماتور جریان تولید میشود و گشتاور بازیابی توسط ولتاژترانسفورماتور پتانسیل به دست میآید. در شرایط عملیاتی عادی، گشتاور بازیابی بیشتر از گشتاور انحرافی است.
جهت اطلاعات بیشتر تماس حاصل فرمایید.☎️
رله مقاومت سنج
رله مقاومت سنج که رله دیستانس نام دارد؛ در واقع یک رله حفاظتی است و زمان قطع آن بسته به محل رخ دادن اتصال کوتاه دارد. به همین دلیل زمان تابعی از انرژی اتصال کوتاه است و هر چه محل اتصال دورتر باشد، مقاومت ظاهری قطه سیم تا محل بروز اتصال کوتاه بیشتر میشود و در نتیجه مقاومت اهمی افزایش مییابد. به کمک رله دیستانس میتوان در همه خطوط انتقال انرژی مشکل حفاظت موضعی را بر طرف نمود. لذا این رله کاربرد گستردهای مییابد. در مواردی که حداقل جریان وجود دارد و در مقایسه با جریان بار این رلهها به جریان حساس نیستند, بلکه به امپدانس ظاهری تا محل خطا حساس بوده و فاصله آن را میسنجد.
رله دستانس دارای امپدانس داخلی نیز میباشد. در این شرایط زمانی که شدت جریان نسبت به ولتاژ (کمتر) افزایش یابد، احتمال بروز خطا در خط انتقال وجود دارد. یعنی جریان روی خط با امپدانس رله نسبت معکوس دارد. بنابراین رله در این شرایط شروع به کار میکند زیرا امپدانس روی خط کاهش مییابد و از مقدار امپدانس از پیش تعیین شده کمتر میشود.
بنابراین رله دیستانسبهترین گزینه برای حفاظت از شبکههای انتقال است. زیرا به وسیله این دستگاه در هر بخشی از شبکه که اتصال کوتاه رخ دهد، در کمترین زمان ممکن جریان قطع میشود. لذا از رله مقاومت سنج میتوان در شبکههای فشار قوی و فشار متوسط استفاده نمود. برای حفاظت از سیمهای کوتاه مانند داخل نیروگاه ها و یا پستهای ترانسفورماتور، به سبب کوچک بودن امپدانس، از رله دیستانس استفاده نمیشود. اگر ترانسفورماتور میان دو شبکه فرعی نصب شود، میتوان در هر دو طرف از رله دیستانس جهت دار استفاده کرد. چرا که وجود ترانس در دو سر شبکه باعث عبور انرژی از ترانس کوپلاژ خواهد شد.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در نیرو ترانس تماس بگیرید همچنین شما نیز میتوانید نظرات و تجربیات خود را در خصوص رله دیستانس با ما به اشتراک بگذارید.