تابلو توزیع برق برای اطمینان از تاسیسات الکتریکی صنعتی و مهم بوده و نقش مهمی در تامین برق سیستمها دارد. تابلو توزیع با تقسیمبندی منبع تغذیهی اصلی به مدارهای فرعی، وظیفهی تقسیم بندی، انتقال و توزیع برق ورودی را بر عهده دارد. این توزیع برق میتواند بین چند شبکه یا تابلوهای دیگر که هر کدام کارهای ویژهای را انجام میدهد، صورت بگیرد. تابلو توزیع از تجهیزات حفاظتی مختلف مانند فیوزها، کمپکت و بقیه لوازم دیگر که برای انتقال برق لازم است، ساخته شده است. در واقع هر تابلو از واحدهای عملیاتی مختلفی تشکیل شده است، که هر کدامشان وظیفهی مشخصی دارند. این واحدها شامل بخشهای مکانیکی و الکتریکی است. تابلو توزیع در ایجاد امنیت مدار بسیار ضروری است، بنابراین برای انتخاب و استفاده از این تابلو برق صنعتی باید طبق استاندارد باشد تا ایمنی سیستم دچار اختلال نشود.
دو دلیل برای استفاده از این تابلوها وجود دارد؛ دلیل اول آن این است که این تابلو محل تجمع تجهیزات الکتریکی است که باعث میشود کنترل، حفاظت و تعمیر آن بسیار راحتتر شود. دلیل دوم آن این است که برای تامین امنیت سیستم و امنیت عموم مردم از این تابلوها استفاده میشود. انعطاف پذیری، سهولت در توزیع برق، صرفه جویی در وقت، مطابق بودن با شرایط استاندارد و سازگار بودن مزایا ی این تابلو است. اجزای این تابلو شامل:
رله، فیوز بریکر یا مینیاتوری، سیم کشی، چراغهای سیگنال، لیبلها، شمش کشی، فن، چراغ، میکروسوییچ، گلند خروجی و ورودی، روبند تابلو، داکتکشی ها، ولت متر، آمپرمتر، فرکانس متر و… است. تابلو طبقهبندی مختلفی دارد که شامل: تابلو اصلی توزیع برق، تابلو نیم اصلی توزیع برق، تابلو فرعی تاسیسات و تابلو فرعی روشنایی. همچنین انواع مختلفی چون تابلو برق فشار ضعیف MLVS، تابلو برق مرکز کنترل موتور Mcc، تابلو توزیع UB و تابلو توزیع Ultimate دارد. اینها از انواع تابلوها است.
خرید تابلو توزیع برق
قیمت انواع تابلو توزیع برق با توجه به نیاز شما، فشار برق، اندازه تابلوی برق و جنس آن، تعداد دستگاههایی که باید برق بین آنها توزیع شود، روکار و توکار بودن تابلو متفاوت است. فروش انواع تابلو برق در مدلها و سایزها و طراحیهای مختلف، انواع باکس تابلویی برق و ملحقات در فروشگاه نیرو ترانس که یکی از معتبرترین مراکز فروش تابلو توزیع برق، میباشد، بهترین گزینه است.
تجهیزات تابلو توزیع
به مجموعهای از تجهیزات الکتریکی به همپیوسته که برای تحقق منظور مشخصی، هماهنگ با هم کار میکنند، تجهیزات تابلو توزیع برق میگویند. از این تجهیزات برای به حداقل رساندن خطرات ناشی از جریان برق به تاسیسات و افراد استفاده میشود. این تجهیزات در حالتی که جریان از مقدار قابل تحمل سیمها بیشتر باشد، مدار را قطع میکنند. برای همین وقتی میتوانند کاربردی باشند که براساس طراحی مناسب و اصول فنی در نظر گرفته شوند، وگرنه هنگام بروز اتصال کوتاه و با اضافه جریان، نه تنها کاربردی نیستند بلکه به خاطرعدم قطع به موقع آسیبهای جبران ناپذیری به مدارها و تجهیزات وارد میکنند.
برای همین انتخاب نوع مقدار اسمی و قدرت قطع وسایل حفاظتی در یک مدار، در سیستم الزامی است وناظرین باید توجه ویژهای به آن در حین اجرا نمایند. مجموعهای از هادیها شامل کابل، باس بار و سیم، به همراه حفاظتها و عایقهای مربوطه باید طبق استاندارد IEC طراحی و تولید شوند که از هرگونه حوادث مالی و جانی جلوگیری به عمل آید. نحوهی انتخاب تجهیزات تابلوی برق وساخت آن، تابع استانداردهای داخلی و بینالمللی ویژهای است. در تابلوی برق توزیع جهت اجرای فرمانها و درخواست مدارهای قدرت و فرمان از تجهیزات زیر استفاده میشود که با توجه به نیاز مصرف کننده میتواند متغیر باشد؛
• کلیدهای هوایی
• مانیتورها
• تجهیزات اندازهگیری
• کلیدهای اتوماتیک یا حرارتی
• کابلها و ترمینالها
• کلیدهای مینیاتوری به همراه کنتاکتورها و رلهها
• شاسیهای استپ و استارت و…
انواع تابلو توزیع
به طور کلی تابلوی برق توزیع را میتوان به دستهبندیهای زیر تقسیم نمود:
• تابلوی اصلی توزیع برق: تابلوی برق اصلی در پست برق و در طرف فشار ضعیف ترانس مورد استفاده قرار میگیرد و به ترانسفورماتورها وصل میشوند.
• تابلوی نیمه اصلی توزیع برق: این نوع تابلو از تابلوی توزیع برق اصلی تغذیه کرده و مسئولیت توزیع توان قسمت مستقلی از مجموعه را برعهده دارد.
• تابلوی فرعی تاسیسات: از این تابلوهای فرعی برای توزیع و کنترل برق در بخشهای خاصی از ساختمان مثل موتورخانهها و…استفاده میشود و همچنین برای کنترل سیستمهای برقی ویژه نیز از این مدل بهره میگیرند.
• تابلوی فرعی روشنایی: تابلو توزیع برق فرعی روشنایی از تابلوی اصلی تغذیه میکند و برای توزیع و کنترل کلیدهای برق روشنایی و عمومی کاربرد دارد.
انواع تابلو توزیع برق از نظر کاربرد
تابلوهای توزیع برق را میتوان از نظر کاربرد نیز تقسیمبندی کرد که بسته به عملکرد و مکان مورد نیاز آنها متفاوت میباشد، که شامل دو دسته است:
• تابلوی برق توزیع: در جاهایی که به توزیع انرژی الکتریکی و جمعآوری آن نیاز داریم، تابلو توزیع برق به کار میرود. این تابلو باتوجه به مکان مورد نیاز در اندازههای مختلف طراحی و ساخته میشود. تابلوی برق توزیع به عنوان منبع تغذیه یا حفاظت بالا برای ماشینآلات و تابلوهای دیگر استفاده میشود.
• تابلوی برق کنترل: در طراحی و ساخت این تابلوی برق با استفاده از تجهیزات مناسب میتوان وضعیت سیستم را بررسی کرد تا در این صورت اطلاعات را نمایش دهد و در صورت نیاز میتوان با انجام تغییرات توسط اپراتور نیازهای شبکه برق را برطرف نمود.
انواع تابلو برق توزیع از نظر ساختار
• تابلو برق توزیع تمام بسته ایستاده: حالت ایستاده دارد و در اماکنی مانند موتورخانههای معمولی و موتورخانههای هوشمند کاربرد دارد.
• تابلو برق توزیع تمام بسته دیواری: معمولا روی دیوار نصب شده و عملکرد بسیار خوبی دارند. این تابلوها علاوه بر سطح دیوار، درون دیوار نیز جاسازی میشود.
• تابلو برق کشویی: ساختار آن به گونهای است که در دو نوع ورودی و خروجی طراحی وساخته میشود. علاوه براین هنگام طراحی این تابلو تعداد مشخصی کشو دارای در خروجی نصب میشود.
• تابلو برق عملیاتی ثابت: طراحی این تابلو به شکل منحصر به فرد بوده و تمام بسته به شکل فلزی خواهد بود.
• تابلو برق قابل جداسازی: این سبک طراحی سبب میشود که وقتی در یکی از محفظهها خطایی اتفاق بیفتد، سایر محفظهها دچار مشکل نشوند.
انواع تابلو برق از نظر مکان نصب
تابلو برقها به جهت مکان نصب به دو دسته تابلو برق بیرونی و تابلو برق ودرونی تقسیم میشوند. تابلو برق بیرونی باید به خوبی در مقابل عوامل جوی از تجهیزات محافظت نموده و دارای ساختمان خاصی است. در ساخت این نوع، از ورق حداقل ۲ میلیمتری استفاده میشود. در سطح شهر میتوان تابلو برق بیرونی را مشاهده کرد. تابلو برق درونی مکان مورد استفاده آن بهصورت سرپوشیده است و وظیفه حفاظت از تجهیزات سرپوشیده را برعهده دارد. تابلو برق درونی با استفاده از ورق بدنه ۲ میلیمتری و اسکلت نگهدارنده، برروی اتاقک کابل یا فوندانسیون مهره میشود.
انواع تابلو برق از نظر سطح ولتاژ
تابلو برقها از نظر سطح ولتاژ در سه دسته تقسیم میشوند:
تابلو برق فشار ضعیف: معمولترین تابلو برق برای استفاده در خانه و یا کارخانههای کوچک است که نیاز چندانی به فضای باز نداردو هزینه نصب و راهاندازی آن بسیار مقرون به صرفه است
تابلو برق فشار متوسط: معمولا در سطح ولتاژ ۱ تا ۳۶ کیلو وات قرار دارند و به صورت چند سلولی مونتاژ میشوند. تجهیزات داخلی شامل کلیدهای قدرت و کلیدهای جداکننده زمین و رله و باس بار و… است
تابلو برق فشار قوی: ژنراتورهای با قدرت بالای ۱۰۰۰ ولت را فشار قوی میگویند که برای تامین برق مورد نیاز آن استفاده میشود.
تابلو برق توزیع صنعتی: در صنایع تولیدی و کارخانجات کاربرد دارد و نقش مهمی را در برقراری ارتباط درست بین اجزای سیستم برق این صنایع برعهده دارد. این تابلوها معمولا از جنس فلز، پلی کربنات و کامپوزیت ساخته میشوند. این مدل از تابلوها دارای ساختار شبیه یکدیگر هستند. از اجزای تشکیل دهنده تابلو برق صنعتی میتوان به کلیدها، فیوزها، رلههای محافظتی، کنترل پنلها، مدارشکنها، تجهیزات اندازهگیری و… اشاره کرد.
تاریخ انتشار 1402/02/23